Помощниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова партида от

...
Помощниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова партида от
Коментари Харесай

Нов удар за Белия дом: Откриха нова партида тайни документи

Помощниците на президента на Съединени американски щати Джо Байдън са разкрили нова партида от класифицирани държавни документи на второ място, което е все по-голям политически позор за Белия дом. Това разяснява Би Би Си.

Първият тайник беше открит в частен офис във Вашингтон, който Байдън използваше след вицепрезидентския си мандат.

Въпросът се преглежда от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

В сряда към момента не беше ясно по кое време и къде е бил открит спомагателният транш от досиета от
Първоначалната партида от около 10 документа беше открита през ноември миналата година в Центъра " Пен Байдън ", мозъчен концерн наоколо до Белия дом, само че стана известна едвам тази седмица.

Съобщава се, че тези документи включват бележки на американското разузнаване и осведомителни материали, свързани с Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Белият дом към момента не е коментирал новооткритата партида. По-рано в сряда прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отхвърли да отговори на въпроси по отношение на първия тайник с файлове по време на ежедневния си брифинг за пресата.

" Това се преглежда от Министерството на правораздаването ", сподели тя. " Няма да излизам отвън рамките на това, което президентът показа през вчерашния ден ".

Във вторник Байдън съобщи, че е " сюрпризиран " от откриването на файловете и " сътрудничи " на правосъдното министерство при инспекцията.

Спорът идва в миг, когато президентът демократ е изправен пред инспекцията на новото републиканско болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати.

" Сега, когато демократите към този момент нямат еднопартийно ръководство във Вашингтон, настъпват контрол и отчетност ", съобщи в сряда Джеймс Комер, новият ръководител на Комисията за контрол в Камарата на представителите.

Комисията стартира следствия на президента и неговото семейство, в това число искане към Белия дом да предаде документи и връзки, свързани с класифицираните досиета.

Законът изисква всички досиета на Белия дом, в това число класифицираните, да бъдат предадени на Националния списък на Съединени американски щати, след приключване на мандата на администрацията.

През август предходната година сътрудници на ФБР претърсиха дома на предшественика на Байдън във Флорида и иззеха над 10 000 файла, които Тръмп не беше предал на Националния списък.

Министерството на правораздаването беше издало призовка за връщане на класифицираните файлове, преди ФБР да се появи в Мар-а-Лаго.

Федералните сътрудници иззеха от голф клуба в Палм Бийч повече от 300 документа с класифицирани обозначения, включително 18 с гриф " строго секретно ".

Доналд Тръмп към този момент е изправен пред наказателно следствие за хипотетично погрешно боравене с класифицирани файлове.

Белият дом съобщи, че юристите на Байдън са предизвестили Националния списък незабавно откакто са разкрили класифицираните материали в мозъчния концерн и организацията е прибрала материалите на идната заран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР